sobota, 2 czerwca 2012

TTutorial na loda


witam.ponieważ zasypujecie mnie pytaniami jak coś powstaje postanowiłam odpowiedzieć na cześć pytań.
dziś tutorial na loda. Wyjątkowego loda , bo mierzącego ok 15 cm. A wo wykonania takiego loda, trzeba spełnić odpowiednie warunki.
Po pierwsze należy wykonać tytkę ze sztywnej tekturki. To nic trudnego, więc się rozpisywać nie będę.

Następnie lepimy wafelek od loda-. Każdy taki jaki chce i w kształcie jaki mu odpowiada. I tu moje gapiostwo, bo zdjęcie u góry przedstawia jak wypiekamy loda na tubie. Niestety wersja oryginalna miała już gałkę loda wiec poglądowo założyłam inny wafelek.wafelek tych rozmiarów pieczemy ok 23-25 min.




To gotowy wafelek- od razu napiszę o zdjęciach, Bo o to też pytacie. 
Dwa ostatnie wafelki - to zdjęcia bez namiotu bezcieniowego, wykonane w świetle dziennym.

Do zdjeć bezcieniowych najlepiej nadaje się namiot i lampy z parasolami. Tu zdjęcie z nierozłożonymi i nie zmontowanymi. Ale do każdej lampy doczepia się parasolkę ( pokrytą od środka srebrną wyściółką) i zdjecia robimy przy otwartych parasolach.

Następny etap to- pieczenie z gałką loda- następne 25 min.
Kolejne etapy przedstawię niebawem, bo siadła mi myszka. Na pocieszenie wiewiórasy i misiaczki :O).Jako ciasteczkowe zawieszki. 


18 komentarzy:

  1. Lody są genialne. Czy mogę zjeść?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym nie mogła przebywać w pobliżu takiego cuda i nie spróbować, czy jest jadalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja też wolę zjeść - ale mnie przez Ciebie naszła ochota na słodkie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten namiot cieniowy to widać genialna rzecz, bo różnica w zdjęciach wielka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bezcieniowy ;))) dwa gamonie :))))
      Znów przyszłam, bo mi się zachciało oczy napatrzeć, o!

      Usuń
    2. Widzisz jak to dobrze ,ze ty czuwasz. Chociaż jedna jest trzeźwo myśląca w ten sobotni wieczór. Buziaki, Już się poprawiłam :0)

      Usuń

      Usuń
    3. Bo mi te cienie nie pasowały jakoś - ja w tekscie nie zwróciłam uwagi :)))
      Ale jak Ania napisała, to się zastanowiłam, że "bez" hihihi

      Usuń
  5. prose Pani...a ta gałka to się ni eroztopi ja się ją upiece????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niee, modelina się utwardza w piekarniku! :)

      Usuń
  6. To jest niemożliwe!!!!
    Wyglądają jak żywe!!!!
    Do schrupania mam wielką ochotę
    Tylko nie wiem co byłoby potem

    Cudeńka!!!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. witam!!!kocham wszystkie Twoje cuda zdolny piecyku!!codziennie oglądam z rozkoszą kazde Twoje dzieło!!:****uwielbiam!!!mam parę pytań które nie co mnie nurtuja bo zakupiłam już modelinę i parę dodatków i zamierzam się do takiego lodzika:)a z czego jest tworzywo przypominające wafelek?!jak sie odciska tak realistyczną gałkę?!i czy truskawka jest z modeliny bo aż nie sposób uwierzyć, wprost do zjedzenia!!:*

    OdpowiedzUsuń
  8. witam!!!kocham wszystkie Twoje cuda zdolny piecyku!!codziennie oglądam z rozkoszą kazde Twoje dzieło!!:****uwielbiam!!!mam parę pytań które nie co mnie nurtuja bo zakupiłam już modelinę i parę dodatków i zamierzam się do takiego lodzika:)a z czego jest tworzywo przypominające wafelek?!jak sie odciska tak realistyczną gałkę?!i czy truskawka jest z modeliny bo aż nie sposób uwierzyć, wprost do zjedzenia!!:*

    OdpowiedzUsuń
  9. wafelek i truskawka jest z modeliny, a gałka jest nie z foremki, wiec nie odciskamy tylko formujemy rękoma i wykałaczką.

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja ! Zostaje u Ciebie :) Dziękuję za udział w Candy:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny lodzik! Ale nurtuje mnie jak zrobić efekt gałki loda?

    OdpowiedzUsuń
  12. a czym są zrobione te kwadraciki? bo już bardzo długo główkuje jak je uzyskać i jestem totalnie załamana, bo wciąż nie wiem za bardzo jak je zrobić :<
    i wogóle jak patrze na Pani biżuterie to mam ochote zaraz coś zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm!!!
    Mogę piec modelinę na tym papierze w piekarniku , nie przylepi się ?

    OdpowiedzUsuń

Odwiedziłeś właśnie Piecuchowo, miejsce gdzie kasza gryczana próży się pod pierzyną , A kucharka nie przypala tylko modeliny. Jestem ciekawa Twoich wrażeń.

Popularne posty

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywania bez uprzedniej mojej zgody.