niedziela, 24 lutego 2019

Mini ptysie Piecyka



Mini ptysie Piecyka



Sposób przygotowania:

Wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką, energicznie ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.
3. Masę wyciskać na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut . Ostudzić na metalowej kratce.
4. Ubić śmietanę z śmietanfixem. 
5. Pączusie nadziewać szprycą od dołu robiąc małą dziurkę. 



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Odwiedziłeś właśnie Piecuchowo, miejsce gdzie kasza gryczana próży się pod pierzyną , A kucharka nie przypala tylko modeliny. Jestem ciekawa Twoich wrażeń.

Popularne posty

Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywania bez uprzedniej mojej zgody.