Wczoraj komputer odmówił współpracy. Dziś zamieszczam przepis na cisto które przygotowałam na Dzień Kobiet. Nie przerażajcie się widokiem ciasta po upieczeniu. Wygląda na ciężkie i twarde. nic bardziej mylnego, niespieczone jest kruche delikatne i rozpływa się w ustach. Dosłownie się w nich rozpada. Do tej pory nie miałam tak udanego przepisu na ciasto ,,ala kruche". Myślę, że znakomicie nada się do szarlotki i pod tarty.
Składniki:
- 3 do 3,5 szklanki maki pszennej
- serek waniliowy Danio 140 g
- 1 jako
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 kostka masła 83%
dodatkowo na polewę:
- 1 szkl. cukru pudru
- kolorowa posypka
-1,5 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dobrze wyrabiamy. Wkładamy do lodówki . Po schłodzeniu wyjmujemy i dzielimy na dwie części.
Pierwszą warstwę ciasta wałkujemy. Drugą część wsadzamy do lodówki.
Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na rozwałkowane ciasto układamy obrane i przekrojone jabłuszka ( usuwamy gniazda nasienne ) brzuszkami do góry.
Całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Ja mam,, swojej roboty"- w wielkim słoju zasypuję zwykły cukier i dodaję do niego laski wanilii i cynamon. Cukier przechodzi aromatem przypraw.
Drugą cześć ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzch jabłek.
Pieczemy ok 50 min. w temp 180 st.C
Po upieczeniu polewany lukrem i posypujemy posypką dekoracyjną.
Ps. Na zdjęciach prezentują się kwiaty moich dziewczynek z okazji Dnia Kobiet.
Za doniczki posłużyły dzbanuszki zakupione w SH. za 4 zł. Mała rzecz a jaki efekt.
U starszych były kaktusy ;)
Wszystko wygląda przepięknie, ciasto, poduszki, dzbanki doniczki ❤. Niestety ponieważ nie mogę jeść nabiału, z przepisu nie skorzystam :-( Ale dziękuję za tak wiosenny wpis. Zdrowia życzę 💕
OdpowiedzUsuńOch szkoda, bo przepis na prawdę rewelacja. Pozdrawiam ciepło Piecyk.
Usuńdzięki za przepis wypróbuję
OdpowiedzUsuńa dzbanuszki cudne , ja podawałabym w nich herbatkę :)
Dziękuję , pozdrawiam,
UsuńTo moja ulubiona szarlotka:))
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre. Szkoda, że ja tak późno na ten przepis wpadłam.
UsuńPiekłam nie raz to ciasto, jest pyszne....ale nigdy nie polukrowałam go tak uroczo i smakowicie i kobieco i bajkowo:)
OdpowiedzUsuńaaale fajny przepis:) a jak się patrzy na Twoje ciasto, to aż nachodzi ochota odkroić kawałek! a dzbanuszki są po prostu urocze, nie potrafiłabym się oprzeć, gdybym takie w jakimś SH spotkała. może kiedyś upoluję podobne cudeńka:)
OdpowiedzUsuńAleż ślinka pociekła na widok tego ciacha :)
OdpowiedzUsuń